Tyto středozemní pokrmy musíte vyzkoušet

Tyto středozemní pokrmy musíte vyzkoušet Zdroj: www.shutterstock.com

Jedna z nejlepších věcí na cestování je zkoušení místní kuchyně. Je mnoho těch, kteří propadli kouzlu jídel pocházejících ze zemí u Středozemního moře. Pojďte je s námi objevit. Začneme ve Španělsku, vyzdvihneme skvělá jídla z celého pobřeží a skončíme v Turecku.

Mnohými je považována za španělské národní jídlo. Paella pochází z pobřežního města Valencie. Paella doslova znamená pánev, jako odkaz na velké, plytké pánve, ve kterých se vaří rýže a ostatní ingredience na tento chutný pokrm. Existují různé variace, ale tradiční Valencijská paella obsahuje bílou rýži, zelené fazolky, maso (obvykle kuřecí nebo králičí), hlemýždě, bílé fazole a koření. Další běžná varianta je paella s mořskými plody, které mají tu výhodu, že Středozemní moře nabízí lahodné čerstvé ryby a korýše. Zdroj: www.pixabay.com

Když už jste na Pyrenejském poloostrově, nesmíte vynechat příležitost vyzkoušet něco z portugalské kuchyně. Cozido à portuguesa je tradiční portugalská dušenina složená z mnoha různých druhů masa, uzenin a zeleniny, podle regionu a ročního období.

Cozido à portuguesa Zdroj: www.shutterstock.com

Přesuneme se na pobřeží Marseille ve Francii, kde zřejmě v nabídce najdete bouillabaissu. Bouillabaissa je tradiční provensálská rybí polévka vynalezená rybáři, kteří hledali způsob, jak sníst vyzáblejší ryby, které nemohli prodat na trhu. Moderní bouillabailssa obsahuje různé druhy ryb, a často také korýše, chobotnice a mořské ježky. Plody moře se vaří s různou zeleninou a místními provensálskými bylinkami a kořením a podává se s rouille, druhem okořeněné majonézy. Zdroj: www.shutterstock.com

Níže na pobřeží v Itálii leží Neapol a její parmigiana. Neapol je často považována za rodiště pizzy a je známá svými vydatnými těstovinovýmy jídly, ale parmigiana je opravdu místní pochoutka. Nakrájený lilek se smaží na pánvi nebo ve fritéze a pak se pokryje rajčatovou omáčkou a sýrem (obvykle parmazánem nebo mozzarellou). Některé varianty obsahují maso, třeba kuřecí nebo telecí.

Parmigiana Zdroj: www.shutterstock.com

V mikrostátě San Marino se zastavíte na piadinu, tenký placatý chléb tradičně pečený v hliněné peci, i když dnes se obvykle peče na grillu. Náplň je na vás, můžete si tam dát kousky nakrájené zeleniny, sýra a uzeniny, nebo vyzkoušejte sladkou variantu s ovocnými džemy nebo pomazánkou z lískových ořechů. Piadiny se trochu liší oblast od oblasti, některé jsou s tenčím chlebem podobnému pitě, nebo širším podobnému wrapu. Zdroj: www.shutterstock.com

Přeskočíme Jónské moře do Řecka. Samozřejmě každý zná gyros a spoustu dalších typicky řeckých pochutin. Zkuste ale ochutnat také pastitsio, masité jídlo z těstovin. Hovězí nebo jehněčí s rajčaty se navrší mezi vrstvy trubicových těstovin, které se pokryjí bešamelem a pak se podobně jako lasagne pečou.

Pastitsio Zdroj: www.shutterstock.com

Poslední zastávka na kulinářském výletě po středozemí je Turecko. Zatímco základ turecké kuchyně je stále všudypřítomný kebab, je toho mnohem víc, co se vyplatí v Turecku vyzkoušet. Zkuste manti, jídlo z knedlíků, které se podle oblasti liší, ale jedna z nejvychvalovanějších verzí manti je Kayseri mantisi, které se skládá z malých knedlíčků obvykle plněných křepelkami, kuřetem nebo husou, a pak dozdobené jogurtem, rajčatovou omáčkou a kořením.  Zdroj: www.shutterstock.com

A na jaké středomořské pochoutky jste na svých cestách narazili vy?

Publikováno: 27. 7. 2018 09:06 Nahlásit obsah