Levandulová Provence ohromuje přírodou i památkami

Levandulová Provence ohromuje přírodou i památkami

Provence, to je krajina levandulových polí, roklí a kaňonů i sluncem zalitých pláží. Tato historická oblast, kterou najdete na jihovýchodě Francie, si dodnes dokázala zachovat svůj nenapodobitelný ráz, jímž stále okouzluje zástupy turistů, kteří sem dennodenně míří.

Provoněné levandulové lány

Symbolem Provence jsou bezesporu levandulová pole. Chcete-li si vychutnat levandulovou vůni a obdivovat typickou fialovou barvu těchto rostlinek, měli byste do Provence zavítat přes léto, neboť levandule zde kvetou právě od června do srpna.

Pokud vás vůně levandulí opravdu osloví, zkuste se během návštěvy této francouzské oblasti vydat po jedné z Levandulových stezek (Routex de la Lavande), která vám umožní seznámit se s kouzelnou provensálskou krajinou a také poznat, jak fungují destilerie, kde se ze sklizených levandulových polí extrahují cenné esenciální oleje. Pokud navštívíte Provence v červenci, určitě zavítejte do Montélimaru, kde se každoročně konají Levandulové slavnosti.

Lákadla pro turisty

V Provence najdete spoustu historických památek. Čtyři z nich jsou dokonce uvedeny na Seznamu světového a kulturního dědictví UNESCO. V prvé řadě jde o padesátitisícové město Arles, které bylo za časů Římanů hlavním městem římské Galie a kde mimo jiné dva poslední roky svého života strávil světově proslulý malíř Vincent van Gogh. V tomto městě namaloval kolem 300 obrazů, a to i proslulé Slunečnice. Ares dále turisty přitahuje římským amfiteátrem eliptického půdorysu postaveným v 1. století, zachovalým antickým divadlem, anebo katedrálou a klášterem svatého Trofima.

V Seznamu UNESCO je zapsáno také Římské divadlo z 1. století, které najdete ve městě Orange a které se považuje za nejlépe zachované na světě. V Seznamu je dále uvedeno historické centrum Avignonu a římský akvadukt Pont du Gard, který byl postaven v roce 19 před naším letopočtem a v současné době je označován za vrcholné dílo římského stavitelství.

Vyhlášená provensálská kuchyně

Provensálská kuchyně je jak chutná, tak voňavá. Vděčí za to totiž divoce rostoucím bylinkám, a to třeba rozmarýnu, estragonu, myrtě, fenyklu, šalvěji nebo tymiánu. Mezi základní suroviny této chutné a originální kuchyně patří hlavně olivový olej, olivy, čerstvá zelenina, ryby a dary moře a také jehněčí maso. A která jídla patří k provensálským specialitám? Tak třeba zeleninové ratatouille nebo mandlové koláčky calissons.

Autor:
Publikováno: 12. 4. 2017 20:48 Nahlásit obsah