Evropou od snídaně až po večeři

Evropou od snídaně až po večeři Zdroj: www.shutterstock.com

Poznávání cizí země skrz její kulinářské umění je jedno z cestovatelských základních potěšení. Jídlo je hmatatelný odraz zeměpisného rozložení, dějin a kultury jednotlivých států. Pojďte si s námi udělat cestu Evropou od snídaně až po večeři.

Existuje jen málo příjemnějších způsobů, jak se seznámit s cizí zemí, než skrz její gastromii. Každá oblast má něco příznačného, čím obohacuje světový jídelníček. Od snídaně po desert, objevování chutí Evropy bude jednou z nejuspokojivějších součástí vašeho cestování.

Začneme s nejdůležitějším jídlem dne: snídaní. V Irsku a Velké Británii sestává snídaně ze smažené slaniny, párků, vajec a široké palety příloh, aby vám dodala palivo potřebné k vzrušujícímu dni plnému prohlížení památek. Nebo můžete zvolit kontinetální snídani, která zahrnuje sladké pečivo, ovoce a sýry, a potom vyrazit do města na průzkum obchodů a muzeí. Samozřejmě žádná snídaně v Evropě není úplná bez šálku čaje nebo kávy. Zdroj: www.shutterstock.com

Pokud dostanete v Beneluxu hlad okolo času oběda, vyhledejte místní klasickou kombinaci moules frites. Čerstvé mušle jsou orestovány s bílým vínem, cibulí, další zeleninou a podávané s křupavými hranolky, které jsou často doplněny majonézou místo kečupu. Spláchněte je věhlasným belgickým ležákem a vyražte na exkurzi do jednoho z mnoha známých pivovarů, abyste poznali více o belgické tradici pivovarnictví. Zdroj: www.shutterstock.com

Pomalu se blíží čas odpolední svačinky a na tu se rozhodně vyplatí zastavit do Řecka na meze. Tyto předkrmu podobná jídla jsou k mání v barech a kavárnách napříč celou zemí a často si je můžete vychutnat v slavnostní atmosféře. Meze přichází v mnoha variantách chutí, horké nebo studené a obsahují maso nebo mořské plody. Jen si dejte ještě ledově vychlazené ouzo a za chvíli si již budete dělat nové přátele a cítit se jako místní.

Zdroj: www.shutterstock.com

Když je ve Skandinávii čas na večeři, dobrá volba pro jídlo je čerstvý losos ze slavných norských fjordů. Švédsko mimo slavných masových kuliček nabízí světovou kuchyni v tradičním i moderním duchu a rychle se stává vyhledávanou destinací oceňované kuchyně. Objevte ještě více novátorskou místní kuchyni ve Finsku a na Islandu.  Zdroj: www.shutterstock.com Každé dobré jídlo by mělo být završeno lahodným dezertem a nápojem. Ať už je to krémové gelato v Itálii, nebo božský kousek vídeňského Sacherova dortu v Rakousku, vždy si schovejte místo na dezert. Bude to lahodné zakončení vašeho průzkumu chutí Evropy.

Publikováno: 7. 8. 2018 10:20 Nahlásit obsah