Menu Evropy aneb co se snídá v Evropě

Menu Evropy aneb co se snídá v Evropě Zdroj: shutterstock.com

Léto začalo a doba dovolených se pomalu rozjíždí! Pokud se chystáte cestovat po Evropě, máme pro vás super tip, který vám usnadní bádání nad tím, co si asi dáte ke snídani. Věděli jste, že se jídelníček jednotlivých zemí tak výrazně mění? Pokud ne, je ten správný čas to zjistit. Tak co si dáte, chleba s máslem nebo croissant s marmeládou?

Jiný kraj, jiný mrav. I tak by se to dalo říci. Je totiž až neuvěřitelné, jak se kuchyně jednotlivých, i sousedních, zemí liší. Provedeme vás tedy snídaňovým menu Evropy, abychom vám ujasnili, co vás na vaší cestě za odpočinkem čeká. Protože ráno přece dělá den!

Zvláštností evropských zemí je to, že čím více jdete severněji, tím jsou snídaně obsáhlejší. V porovnání jihu a severu hraje prim Velká Británie, jejíž ranní kalorické jídlo je považováno za největší. Pokud se tedy vydáte do Anglie, ke snídaňovému dýchánku dostanete fazole s párkem, opečeným rajčetem a volským okem, křupavou slaninou a toustem. Snídaně bývají často zahrnovány do ceny hotelového pokoje. 

Zdroj: shutterstock.com

Skandinávský snídaňový bufet je trvalým favoritem pro ocenění "Nejvíce jídla u stolu". Vyplatí se zaplatit asi 20 dolarů, kdy můžete sníst, cokoliv chcete. Fantazii se meze nekladou, takže můžete vybírat od čerstvého chleba, přes sýry, ovoce, zeleninu, obiloviny, jogurty, po vařená vejce či sledě. Obiloviny kombinují s jogurtem místo mléka. 

Pokud se chystáte do Belgie, Nizozemí, Německa, Rakouska či Švýcarska, očekávejte podobné chutě. Taky se setkáte s menu v podobě rautu, kde můžete sníst, kolik chcete. Avšak v menší pestrosti chutí než ve Skandinávii. Můžete si tak pochutnat na pečivu s máslem nebo džemem, jogurtech, ovoci, obilovinách s mlékem, sýrech či vajíčkách vařených natvrdo. Míchaná a smažená vejce jsou spíše vzácností. Německé snídaně zahrnují pečivo, šunku, sýry, vejce a konvici s čerstvě uvařenou kávou. Belgickou perlou jsou tradiční vafle s ovocem a čokoládou.

Zdroj: shutterstock.com  

V sousedním Polsku vás probudí míchaná vejce s klobásou kielbasa, která se podávají s bramborovými palačinkami.

Zdroj: shutterstock.com

Pokud se chystáte na Ukrajinu, nabídnou vám oladi, což jsou dokonale smažené lívanečky, aby měly křupavé okraje a uprostřed byly krásně vláčné. Stačí je jen polít smetanou, medem a posypat bobulemi. 

Zdroj: shutterstock.com

Ve Švýcarsku si nenechte ujít příležitost ochutnat místní Bircher Müsli, která je směsí ovesných vloček, ovoce, jogurtu a ořechů. Zní to obyčejně, ale chuť je vyjímečná. 

Zdroj: shutterstock.com

Směrem na západ a jih, do zemí jako Francie, Portugalsko, Španělsko a Itálie, budete obdarování čerstvým pečivem, zejména croissantem, který se bude rozplývat na jazyku. Můžete si ho dochutit marmeládou, nutellou nebo třeba jen máslem. Vychutnejte si šálek kvalitní kávy a nezapomeňte si užít tu dokonalou atmosféru. 

Pokud se vám snídaně zdá malá, přijměte výzvu ochutnat místní speciality. Ve Španělsku je to con churros, což jsou tyčinky podávané s velmi hustou čokoládou. Je to opravdu lahůdka! Dále pak pan con tomate, což je zapečená bageta s drceným česnekem a prokládaná rajčetem nebo tortilla española, což je vydatná bramborová omeleta. 

Zdroj: shutterstock.com Zdroj: shutterstock.com

Italské snídaně jsou obzvláště malé, tak vyzkoušejte džus ze sicilských červených pomerančů a pečené sendviče, které jsou k sehnání na každém rohu. 

Zdroj: shutterstock.com

Pokud nestojíte o klasický francouzský croissant, vyzkoušejte také ten s rozinkami, naplněný mandlemi nebo čokoládou a krémem. Francouzská bageta také stojí za zkoušku. 

Zdroj: shutterstock.com

Přejeme vám příjemnou dovolenou a těšíme se na vaše zážitky! 

Autor:
Publikováno: 27. 6. 2017 12:45 Nahlásit obsah