Malajsie: Na zelených čajových plantážích

Malajsie: Na zelených čajových plantážích Zdroj: Shutterstock.com

Malajsie není jen jeden z asijských tygrů, tedy země s nejrychleji se rozvíjející ekonomikou, a domovem Petronas Towers, dvou kdysi nejvyšších věží světa. Je to především země, kde pěstují a vyrábějí vynikající čaj.

Cameron Highlands leží severně od hlavního města Kuala Lumpur. Cesta na vysočinu rozhrkaným autobusem trvá bezmála pět hodin, je únavná a poměrně nebezpečná. Místní řidič jede po vysokých zelených kopcích více než rychle a zběsile. Tak rychle, že se skřínky pro uložení věcí nad našimi hlavami střídavě otvírají a zavírají a na nás v lepším případě vypadávají uložené kusy oblečení, v tom horším láhve s vodou.

Městečko Tanah Rata využíváme jako základnu pro výlet na čajové plantáže. Čajovník tu zasadili teprve nedávno, přesněji v roce 1929. První čajovou plantáž založil J. A. Russel, britský podnikatel a obchodník, který do Malajsie poprvé zavítal v roce 1890 jako sedmiletý chlapec. Místo si zamiloval natolik, že zde o několik desítek let později založil první čajovnu a také továrnu na zpracování čaje BOH, která existuje dodnes.

Mimochodem, zkratka BOH znamená Best of Highlands, tedy „to nejlepší z vysočiny“. Podnebí – dostatek srážek a slunečního svitu zároveň - a nadmořská výška jsou zde v ideálním spojení a tvoří perfektní podmínky pro pěstování čajovníku.  Díky nim má místní čaj svou nezaměnitelnou a charakteristickou chuť.

Než se čajové keříky zasadí do země a stanou se součástí plantáže, jsou nejprve kultivovány ve školkách po dobu jedno roku. Poté se přesadí a tři až pět let je pečlivě zastřihávají do vhodného tvaru usnadňujícího sklízení. Takový keřík pak na plantáži vydrží 30 až 100 let v závislosti na klimatických podmínkách.

Zkušený sběrač je schopen za den nashromáždit až 200 kilo čajových lístků, které padnou na výrobu asi 50 kilogramů čaje. Dnes už se čajové lístky nesbírají ručně, ale pomocí speciálních nůžek, díky nimž se celý proces několikanásobně urychlil. Poté se oddělí lístky od větviček a zbytek se nadrtí. Následuje sušení a posledním krokem je fermentace, na které závisí, zda se vyrobí čaj černý nebo zelený. Takto zpracovaný putuje do Kuala Lumpur, kde se balí.

Třešničkou na pomyslném dortu naší výpravy za čajovníkem je ochutnávka čaje BOH v místní čajovně. Dav turistů je však tak velký, a protože je u konvičky s čajem neustále fronta, jdeme se raději potěšit výhledem na plantáže. Ještě nikdy jsme neviděli tak jasnou, celistvou a zářivě zelenou pokrývku kopců, která sahá daleko za obzor. S šálkem dobrého čaje bychom si výhled vychutnali ještě lépe.

Publikováno: 6. 6. 2017 14:32 Nahlásit obsah