Vídeň kulinářská aneb Ve znamení kávy a Sacheru

Vídeň kulinářská aneb Ve znamení kávy a Sacheru Zdroj: Shutterstock.com

Vídeň je známá jako město kaváren. Trvalo ovšem poměrně dlouho, než si Rakušané na tento nápoj zvykli. Pro zajímavost: Marie Terezie nařídila, aby byly kavárny při velkých svátcích zavřeny. I když císařovna nepatřila k příznivcům tohoto hořkého nápoje, několik vídeňských kaváren nabízí kávu zvanou Maria Theresia.

Historie pití kávy ve Vídni

Vídeň se může pyšnit naprostou jedinečnou kavárenskou kulturou. Na tak osobitou kulturu pití kávy snad nenarazíte v jiném městě. Káva se prý do Vídně poprvé dostala koncem 17. století při obléhání města Turky. Když totiž v roce 1683 odtáhli Turci z města s nepořízenou, podařilo se obráncům Vídně ukořistit sudy s kávovými zrny, které měli právě Turci s sebou.

První kavárenský podnik si ve Vídni kolem roku 1700 otevřel Armén Diodato. První koncertní kavárna pak byla v dnešním hlavním městě Rakouska založena v roce 1788, a to Martinem Diegandem. V současné době nemá pití kávy ve Vídni obdoby. Pití kávy je zde doslova kulturním zážitkem a návštěva kaváren se stala součástí životního stylu.

Slavné vídeňské kavárny

Kroky turistů-milovníků kávy často míří do vyhlášených kaváren Café Hawelka nebo Café Schwarzenberg, které se mimo jiné proslavily i nabídkou výborných dezertů. Tak třeba Café Havelka láká na výtečné buchty s povidly, které jsou zde podávány zpravidla ve 22 hodin. Chcete-li si dát ke kávě jablečný štrúdl, navštivte Café Korb, kde dělají nejlepší závin ve městě.

Velmi slavná je také Demelova cukrárna a kavárna, kde si kromě kávy můžete pochutnat třeba na vyhlášených fialkových bonbonech, které tak milovala císařovna Sisi. Café Sperl láká na tradiční Sperlovy řezy, jejichž přesná receptura je dodnes přísně střežena. V Café Alt-Wien si zase můžete objednat vyhlášený domácí dort.

Zdroj: Shutterstock.com

Za lahodným Sachrem do Café Sacher

Jeden z nejslavnějších vídeňských kavárenských podniků nese název Café Sacher. A právě zde máte možnost ochutnat tradiční Sacher dort, který oslavil už 180. narozeniny.

První Sacher dort vznikl v roce 1832. Tehdy byl totiž šestnáctiletý Franz Sacher, který zrovna studoval ve druhém učňovském ročníku na dvoře knížete Metternicha, vyzván k tomu, aby co nejrychleji připravil nějakou specialitu pro výjimečné hosty. A tak byl Sacher dort na světě. Syn Franze Sachera Eduard pak tuto sladkou specialitu vylepšil čokoládovou polevou a meruňkovou marmeládou.

Tip: Na výborné vídeňské kávě (v Rakousku zvané Einspänner) si můžete pochutnat i doma. Stačí, když čerstvě překapanou kávu nalijete do silnostěnných sklenic na nožce. Povrch kávy pak ozdobte čerstvě ušlehanou šlehačkou a posypte kvalitním kakaem. K vídeňské kávě si můžete dát třeba klasický Sacher dort.

Autor:
Publikováno: 19. 4. 2017 09:29 Nahlásit obsah