Za tučňáky a lachtany na Novém Zélandu

Za tučňáky a lachtany na Novém Zélandu Zdroj: Lucie Pazderková

Na Novém Zélandu si přijdou na své nejen vyznavači krásných přírodních scenérií. Milovníkům divoké fauny se tu naskytne jedinečná příležitost pozorovat velmi zajímavá zvířata ve svém přirozeném prostředí.

Často narazíte na unikátní druhy ptáků a při velkém štěstí i na pověstného kiwiho. Nejlépe při výletu na lodi můžete pozorovat kosatky, velryby a delfíny. A když víte, kde hledat, bez problému můžete zažít setkání s lachtanem či tučňákem.

Tučňáci na Novém Zélandu

Vidět tučňáky ve volné přírodě je silným zážitkem. Mají rádi chladnější klima a tak jim vyhovuje Jižní ostrov. Na pozorování tučňáků vás tu bude lákat spousta komerčních společností, vydat se ale můžete i na vlastní pěst - hodně hnízdišť je stále volně přístupných.

Zdroj: Lucie Pazderková

Setkat se můžete se třemi druhy tučňáků

Prvním z nich je nejmenší druh tučňáka na světě - tučňák nejmenší, kterému se říká také tučňák modrý díky modravému zbarvení na hlavě, zádech a křídlech. Tučňáky modré můžeme pozorovat pouze za soumraku nebo v noci, protože přes den jsou na moři, nebo ve své podzemním hnízdě. Nejlepšími oblastmi pro jejich pozorování jsou Marlborough Sounds, Akaroa Harbour, Oamaru, Dunedin a Stewart Island.

Velmi vzácné tučňáky žlutooké lze zahlédnout v oblasti Catlins, jižně od Dunedinu a na poloostrově Otago. Ideální doba k jejich pozorování nastává přibližně po třetí hodině odpoledně, kdy se vracejí na břeh po celodenním lovu, případně ráno kolem východu slunce, kdy se vydávají lovit.

Tučňák žlutooký - Roaring Bay Zdroj: Lucie Pazderková Pozor! Tučňáci žlutoocí jsou velcí strašpytlové, a proto jsou na plážích, kde mají hnízdiště, vybudovány v dostatečné vzdálenosti pozorovatelny. Pokud totiž zaregistrují lidskou přítomnost, zůstavají v moři, dokud není vzduch čistý.  

Třetím a také velmi ohroženým druhem je tučňák novozélandský, kterého lze spatřit ve Fiordlandu, v okolí Haastu, jezera Moeraki a na Stewart Islandu.

Tuleň nebo lachtan?

Tuleň a lachtan se dost často pletou, ale rozeznat je lze poměrně snadno. Lachtani mají na rozdíl od tuleňů ušní boltce, spí na souši a zadní ploutve používají jako “nohy”. Zaměňováni jsou dost často i v časopisech či cestovních průvodcích - v případě Nového Zélandu jsou často zmiňováni tuleni, setkat se tu můžete ale většinou jen s lachtany.

Lachtani na Waipapa point Zdroj: Lucie Pazderková

Jedním z nich je lachtan forsterův (fur seal), druhým lachtan novozélandský (sea lion). Kolonie lachtanů najdete po celém Jižním ostrově a na jihu Severního ostrova, občas ale zavítají i více na sever.

Pokud na lachtana narazíte, nepřibližujte se k němu moc blízko - doporučuje se držet si odstup minimálně deset metrů. Za prvé, lachtana blízkou přítomností stresujete a za druhé, pokud se na souši cítí v ohrožení, může i zaútočit. Pokud se s lachtanem setkáte ve vodě, není se čeho bát, cítí se tu nadřazen a neublíží vám.

Tunnel Beach (Dunedin) Zdroj: Lucie Pazderková Určitě se při toulkách po Zélandu udělejte čas a kolonie lachtanů či tučňáků navštivte, nebudete litovat. 

Publikováno: 5. 4. 2018 08:00 Nahlásit obsah